Program hösten 2023

Välkommen till höstens föreläsningar som arrangeras i samarbete med Region Skåne och Munka folkhögskola.

Entrén till biblioteket på Munka folkhögskola öppnas kl 18.00 och den stängs när maxantalet besökare passerat. Bokning av biljetter går inte att göra, det är ”Först till kvarn-principen” som gäller.


Torsdagen den 14 september
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Börje Gunnevik
Utter

Börje Gunnevik

Många års spårning och spaning efter utter har lett fram till att jag började hålla föreläsningar/undervisningar om detta fantastiska djur, utter.

Tack vare mitt intresse och kunskap om utter, har detta lett fram till att jag har anlitats som expert av myndigheter, både vad det gäller inventering av bestånd och rättsliga frågor, där skyddet av utter åberopats. Genom mitt ständiga sökande efter mer kunskap om utter, har jag blivit inbjuden vid flera tillfällen till djurparker i Sverige där de har den utterart vi har här, Lutra lutra.

I mina föreläsningar får vi lära känna uttern i dess olika livsmiljöer och höra om vad som görs för att bevara arten.


Torsdagen den 28 september
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Kristina Jennbert
Tusentals år på Kullaberg

Kristina Jennbert

Arkeologen och professorn Kristina Jennbert berättar om arkeologin på Kullaberg.

På Kullaberg gömmer sig arkeologiska spår från tusentals år. I bergets grottor, längs branta stup, på gamla betesmarker och fornåkrar finns glimtar av en lång historia präglad av marint fiske, odling och djurhållning i olika ekologiska nischer.

När landskapsarkivet öppnas ger arkeologin oss kunskap om hur det har kan ha varit förr i men också om vetenskapshistoria och om hur arkeologin agerar som en samtids och förströelse i nutid.


Torsdagen den 12 oktober
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Barbro Andrell
Resan till det stora landet i väster

Frihetsgudinnan

Släktforskaren Barbro Andrell berättar om varför tusentals svenskar under årtiondena runt förra sekelskiftet av olika anledningar tog det stora steget att lämna vårt land för en oviss framtid i Amerika.

Det stora landet i väster, men… Varför reste man? Vilka var det som reste? Vart reste man?


Torsdagen den 26 oktober
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Lou Rossling
Nya tider – nya tankar – nya val

Lou Rossling

Lou Rossling är en mycket omtyckt pedagog och kanske en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare. Många människor har under årens lopp tagit del av Lou:s starka berättelser om ”Att tända stjärnögon – hos andra och hos sig själv”.

Lou har en unik förmåga att beröra. En blandning av humor, ödmjukhet och stor livsvisdom har gjort henne till en av Sveriges mest älskade föreläsare. Hon får oss att se glädjeämnena i livet och förstå hur viktiga möten med andra är. Under sin föreläsning visar hon vägen till hur du blir en bättre medmänniska och ledare. Men ta med näsdukar, för du kommer både gråta och skratta så tårarna rinner!


Torsdagen den 9 november
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Sten Johansson
Från polis till präst

Sten Johansson

Sten Johansson, pensionerad men aktiv präst, har skrivit ner sin levnadshistoria i en bok. Han berättar om livet som lantbrukselev, tapetserare, som korpral, som polis och som präst!

Boken ”Mitt liv” inleder med Stens uppväxttid i Emmaljunga. Åldersgränsen för att bli polis var 21 år men snart kom besked att Sten skulle infinna sig på Bromölla polisstation iklädd polisuniform, tre dagar efter 21-årsdagen.

Under många år hägrade tjänsten som präst. Efter flera års olika studier blev det slutligen prästvigning i Växjö domkyrka 1972.


Torsdagen den 23 november
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Leif Stjerna
Svend i Boarp och andra snapphanar

Vilka var snapphanarna? Vad användes de till? Och vad blev det av dem efter kriget?

Leif Stjerna tar oss med på besök på platser i Skåne med anknytning till snapphanarna och berättar om snapphaneledare.

– – – –
Det tidigare annonserade föredraget ”Uppdrag Mocambique” återkommer i vårterminens program.