Program våren 2023

Välkommen till vårens föreläsningar som arrangeras i samarbete med Region Skåne och Munka folkhögskola.

Entrén till biblioteket på Munka folkhögskola öppnas kl 18.00 och den stängs när maxantalet besökare passerat. Bokning av biljetter går inte att göra, det är ”Först till kvarn-principen” som gäller.


Torsdagen den 19 januari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Boel Nordgren, Hofterup
Trädgårdsodlingens roll inom förra sekelskiftets kvinnorörelse

Boel Nordgren, trädgårdshistoriker berättar om de svårigheter kvinnor mötte vid sekelskiftet 1900 då de försökte ta sig in i trädgårdsvärlden som professionella yrkesutövare. Trädgårdsodlingen vid hemmet hade traditionellt varit kvinnans ansvarsområde, men att kvinnor skulle kunna utbilda sig till trädgårdsmästare var långt ifrån en självklarhet. Exempel ges på enskilda personer och organisationer som arbetade med trädgårdsfrågan i försök att öka kvinnors frihet och ge dem tillgång till utbildning och yrkesliv.


Torsdagen den 2 februari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Patrik Leonardsson, Halmstad
Nissan – en å från a till ö

En föreläsning som också är föredragshållarens fjärde bok, i programmet där han med kameran vandrar, flyger och cyklar längs sin barndoms å. Från mossen Nissakälla där ån börjar sin tjugo mil långa färd till sitt möte med västerhavet, via mynningen i Halmstad. En naturfotografisk skildring av en av de stora västkuståarna, där han lätt berör vattendragets betydelse för människans utveckling i Nissans dalgång, från forntid till nutid.


Torsdagen den 16 februari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Lars Påhlsson, Vinslöv
Kryssning genom Panamakanalen

Följ med på en kryssning genom världens mest kända kanal. Vi kommer göra strandhugg i Miami, Columbia, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala och Mexiko City med Acapulco och ett besök I Los Angeles.


Torsdagen den 2 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Gunilla & Thomas Poppe, Domsten
Charlie Chaplin & Nils Poppe; två clowner – ett hjärta

Nils Poppe fick tidigt i sin karriär höra att han imiterade Chaplin. De arbetade båda i en tradition med rötter i de medeltida gycklarspelen. Båda hade stora framgångar men också motgångar och kriser. Om detta berättar Gunilla och Thomas Poppe. Thomas framför flera välkända Chaplinmelodier och egna kompositioner till gitarr.   


Torsdagen den 16 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

OBS! Nyinsatt föreläsning

Magnus Mårtensson, Hässleholm
Englands dramatiska landskap


Kristina Jennbert, Lund
Tusentals år på Kullaberg

Inställt pga av sjukdom

Arkeologen Kristina Jennbert berättar om arkeologin på Kullaberg.

På Kullaberg gömmer sig arkeologiska spår från tusentals år. I bergets grottor, längs branta stup, på gamla betesmarker och fornåkrar finns glimtar av en lång historia präglad av marint fiske, odling och djurhållning i olika ekologiska nischer. När landskapsarkivet öppnas ger arkeologin oss kunskap om hur det har kan ha varit förr i men också om vetenskapshistoria och om hur arkeologin agerar som en samtids och förströelse i nutid.


Torsdagen den 30 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Hans-Åke Jönsson, Ängelholm
Pyttebanan mellan Ängelholm och Klippan

En resa i tid och rum mellan Ängelholm och Klippan.
Föredraget använder nytagna bilder, gamla vykort och post och bygdehistoria för att knyta ihop resan.