Program våren 2022

Välkommen till vårens föreläsningar som arrangeras i samarbete med Region Skåne och Munka folkhögskola.

Entrén till biblioteket på Munka folkhögskola öppnas kl 18.00 och den stängs när maxantalet besökare passerat. Bokning av biljetter går inte att göra, det är ”Först till kvarn-principen” som gäller.

På grund av pandemin och rådande regelverk från Folkhälsomyndigheten kan vi inte hålla vår populära Caféverksamhet i gång under vårterminen.


Torsdagen den 20 januari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Brutus Östling, Höör
Från savannliv till fågelliv hemmavid

Brutus Östling föddes 1958 i Stockholm.  Han drömde om att bli fotograf i 14-15 årsåldern men höll sedan inte i en kamera på över tjugo år. 1996 började han dyka. Ett generöst pris från Sv. Akademien för bildningsinsatser resulterade i en avancerad utrustning för undervattensfoto. Fram till hösten 1999 var det bara undervattensbilder som gällde.

Sedan tjugo år sker i stort sett all fotografering på land. År 2005 bytte han huvudsaklig sysselsättning mer av en slump.  Brutus två första böcker hade råkat bli storsäljare och gavs även ut i USA, Storbritannien och några länder till. Sedan dess är han fotograf och sedan tio år även författare på heltid, med inriktning framför allt på djur och natur. Av en enig kritikerkår har han utnämnts till mästare och naturfotograf i världsklass.


Torsdagen den 27 januari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Henrik Valentin, Malmö
Ljus i oktobermörker och sen…

De danska judarnas flykt 1943.

Med utgångspunkt från föreställningen ”Ljus i oktobermörker” som spelades på Dunkers kulturhus i Helsingborg under oktober 2013, har författaren satt samman ett gestaltande bildföredrag om de danska judarnas flykt i oktober 1943. Programmet handlar om mottagandet och flyktingarnas tid i Sverige samt deras återvändande till Danmark efter kriget.

Föredraget hålls på Förintelsens minnesdag, 27 januari.


Torsdagen den 17 februari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Erwin Apiztsch, Lund
Reseintryck från Australien och Nya Zeeland

Erwin Apitzsch, före detta docent i idrottspsykologi, leg. psykolog och forskare samt ordförande i Vänskapsföreningen Australien/Nya Zeeland.

Erwin har besökt Australien vid tre olika tillfällen: Port Douglas och Sidney 2005, Melbourne Fort Campbell och Sidney 2011–2012 och Adeleide – Tasmanien – Melbourne 2016 – 2017 samt Nya Zeeland en gång (Auckland – Cap Reinga Christchurch 2011).

Ett av hans stora intressen är att vandra i naturen. ”En vandring på ca. elva kilometer i Freycinet National Park på Tasmanien kan jag varmt rekommendera.”  Erwins bästa tips för att resa i Oceanien är att inte i detalj planera resvägen och att förboka logi. Att improvisera resandet beroende på väder och att ha tid med en och annan avstickare är inte fel.

OBS! Giltigt covidpass behövs på våra föreläsningar.


Torsdagen den 3 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Hans Nilsson, Malmö
Missing People, arbete och verksamhet

Missing People en rikstäckande organisation med ett tjugotal regionala avdelningar runtom i landet. Kärnan i organisationen är alla frivilliga personer som ger av sin tid för att hjälpa till i sökandet efter försvunna personer. 

Missing People består av 24 regionala insatsgrupper. Förutom cirka 350 utbildade aktiva volontärer finns ytterligare närmare 70 000 frivilliga personer i organisationens sökregister. Missing People har ett nära samarbete med polis, socialtjänst och andra myndigheter och gör inga sökningar utan polisens godkännande.

Organisationen får inget statligt stöd utan bygger helt på frivillighet, ideellt arbete, intäkter från medlemskap, bidrag från allmänheten och sponsring.


Torsdagen den 17 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Andreas Karlsson, Skäret/Kapstaden
Vatten – hot eller möjlighet?

Att allt tillgängligt vatten cirkulerar i ett evigt kretslopp är känt sedan lång tid. Men varifrån kommer det ursprungligen, det är den olösta frågan.

Föroreningar, slöseriet och förbrukning är nog de mest bidragande orsakerna till den globala snedfördelningen av användbart vatten i dag. Med tanke på att det är mindre än 1% av allt vatten som finns som vi kan använda oss av. Hela vår existens är beroende av hur vi framöver kan hantera frågan. Det handlar om tillgången på mat för alla jordens levande varelser.

Det är genom vattnet vi kommer att märka effekterna av de kommande klimatförändringarna. Ett påstående vi inte kan komma runt är att utan vatten har vi ingen framtid.


Torsdagen den 31 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Thomas Rosendahl, Osby
Fader Gunnar 2.0

I ett nytt program fortsätter Thomas Rosendahl berätta om sin välkände far, Gunnar – Fader Gunnar, född 4 april 1897 i Grevie församling.

 – ”Nu vill jag berätta om fars uppväxt, om hans glädjeböcker, om Krönikeböckerna, om mor, om brev och lite annat. Kanske blir det inte så mycket skratt i kvällens kåseri, men man vet aldrig vilket håll det bär”.