Program våren 2024

Välkommen till vårens föreläsningar som arrangeras i samarbete med Region Skåne och Munka folkhögskola.

Entrén till biblioteket på Munka folkhögskola öppnas kl 18.00 och den stängs när maxantalet besökare passerat. Bokning av biljetter går inte att göra, det är ”Först till kvarn-principen” som gäller.


Torsdagen den 18 januari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Mats Andersson
Vilket väder!!! Vilket väder???

Mats Andersson

Mats Andersson berättar om väder, prognoser, klimatförändringar och historier ur livet som både radio- och tv-meteorolog.

Vi har säkert frågor om moln, åska, blixtar och olika sorters väder – och hur ofta stämmer en prognos…?


Torsdagen den 1 februari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Gunnel Carlsson
Februari. En trädgårdsmånad!

Gunnel Carlsson

Februari en favoritmånad?! Ja, faktiskt för nu vaknar snödropparna, ljuset återvänder och längtan efter våren är stark. Häng med ikväll på en tur i vårens tid. Vad gör vi nu? Och varför? Hoppas göra kvällen grön och skön.


Torsdagen den 15 februari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Henrik Wachtmeister
Tycho Brahes liv och gärning

Henrik Wachtmeister

Man kan med fog påstå att den moderna vetenskapen började kl. 19.00 den 11 november 1572 på Herrevadskloster utanför Ljungbyhed då Tycho Brahe observerade en supernova. Tycho kom att hamna i det fina sällskapet med Kopernicus, Gallilei, Kepler och Newton som alla ville visa mänskligheten hur universum fungerar. Tychos gärningar var banbrytande och hans liv var annorlunda jämfört med andra danska adelsmän


Torsdagen den 29 februari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Anna och Tore Gardelin
Uppdrag Moçambique

Anna och Tore Gardelin

Moçambique blir lätt drabbat av svåra stormar och översvämningar. Då behöver landet samband till katastrofplatserna som måste fungera med den gamla tekniken, och vi undervisade då lokala radiooperatörer i användningen.

Moçambique är ett fattigt land men med en befolkning som är rikt på ett sätt där vi är fattiga. Som i många länder är korruptionen ett hinder till utveckling. Atmosfären är mycket vänlig och de flesta tror på sin gud i olika samfund. I Maputo är det männen som sköter fiskandet, kvinnorna hackar och odlar jorden. Om detta och mycket mer handlar vårt föredrag.


Torsdagen den 14 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Eric Habnom
Bedrägerier mot äldre

Erik Habnom

Bedrägerier har ökat kraftigt de senaste åren och drabbar många. En särskilt utsatt grupp som bedragarna inriktar sig på är äldre personer – och de blir skickligare och skickligare i sitt agerande. Hur undviker vi att bli lurade?


Torsdagen den 4 april
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Björn Haraldsson, Mikael Svensson
Från köksbordet i Kvidinge till vildmarken i Finland

Brunbjörnar, foto Björn Haraldsson

Naturfotografen och trumpetaren Björn Haraldsson visar sina fantastiska bilder och tillsammans med pianisten Mikael Svensson tar han er med på en bildlig och musikalisk resa – genom Sverige upp till Finlands vildmark.

Efter föreläsningen håller Munka föreläsningsförening årsmöte i gamla matsalen på folkhögskolan – hämta dagordning, verksamhets- och ekonomisk berättelse här