Program våren 2020

Välkommen till vårens föreläsningar som arrangeras i samarbete med Region Skåne och Munka folkhögskola.


Torsdagen den 16 januari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Anna Visala, Munka Ljungby
Finurliga tips för din trädgård eller balkong – så lyckas du inför våren

Anna Visala är trädgårdsingenjören som startade Visala Trädgård för att missionera om marktäckande växter i stället för prydnadssten, om gratis och överlägsen trädgårdsjord som du enkelt fixar själv och varför du alltid skall spara ditt ogräs.

Ingenting är omöjligt i en trädgård, det gäller bara att hitta rätt växter och ge dem förutsättningar att frodas.

Med sitt energiska och medryckande sätt, entusiasmerar Anna publiken och efter föreläsningen ser åhöraren på sin trädgård med helt andra – gröna – ögon.


Torsdagen den 30 januari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Linda Rasmussen & Sven Zetterlund, Hjärnarp
HOPE – om tron på en framtid för Afrika och vår planet

Linda Rasmussen och Sven Zetterlund från Afrikahuset i Hjärnarp berättar till djur- och naturbilder om en osannolik resa som spänner mellan personliga tragedier och gemensam lycka vidare i livet. I ord, bild och film blandas äventyr, kärlek, sorg och lycka med Afrikas vilda djurliv. Följ med till det fascinerande massajfolket, en äventyrsfylld resa till en stam som mycket sällan träffar vita människor och bli välsignade av massajernas högste ledare Laibon.

Träffa världskända forskare på det afrikanska djurlivet, bland andra ikonen och schimpans-forskaren doktor Jane Goodall från Storbritanien, idag 86 år gammal. Efter att ha studerat schimpanser på plats i Afrika i mer än femtio år har hon kommit fram till att vi kan lära oss av schimpanserna. Att vara mindre arroganta och att det inte finns någon skarp gräns som skiljer oss från resten av djurriket. Det handlar om gradskillnad inte artskillnad.

Upplev också ett av naturens största skådespel – när två miljoner gnuer och zebror passerar Mara River på sin årliga vandring mellan Masai Mara och Serengeti.


Torsdagen den 13 februari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Thomas Johnsson, Hässleholm
Skottland

Skottland omfattar förutom fastlandet mer än 790 öar, inklusive Orkneyöarna, Shetlandsöarna och ögruppen Hebriderna. Edinburgh, landets huvudstad och näst största stad, är ett av Europas största finansiella centrum. Är man i Skottland måste ett besök på Edinburgh Castle ingå i planeringen. Edinburgh Military Tattoo. Exakt klockan 21 börjar föreställningen och exakt klockan 23 slutar den. Där emellan ett under av perfektion med väl drillade soldater, dansare och musikkårer. Ett alldeles fantastiskt uppträdande, som nästan tar andan ur publiken.

Vi följer med på bilturer till skotska höglandet, till den klippiga västkusten, små byar och över kuperade ljunghedar. Förutom alla vackra vyer i naturen, i små byar och städer.

Och vad vore en Skottlandsresa utan nationaldrycken whisky. Det är livets vatten enligt skottarna. Besök i en av världens mest välsorterade whiskyaffärer där man säljer dryckerna från Skottlands alla destillerier, år 2016 fanns det 122. Ett besök på ett av dessa destillerier där hela tillverkningsförloppet visas. Vi ser hur drycken mäskas, jäses, destilleras och lagras på ekfat för att få fram ett optimalt resultat.

Programmet är gjort efter en resa Thomas Jonsson med fru Jola gjorde 2016.


Torsdagen den 27 februari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Björn Dahlbäck, Båstad
Forskning i Arktis och Antarktis – vad har vi lärt oss?

Kan vi förstå mer om klimatförändringarna genom forskning i polarområdena? Björn Dahlbäck, tidigare chef för Polarforskningssekretariatet och med marinbiologisk forskningsbakgrund, berättar hur polarforskning går till och om forskningsresultat från polarområdena.

Det blir en spännande föreläsning med bilder från Björns resor till Arktis och Antarktis. Ibland med isbrytare bland isbjörnar.

Efter föreläsningens slut serveras kaffe mm där föreläsaren diskuterar programmet och svarar på frågor. Se mer här.


Torsdagen den 12 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Sebastian Sari, Malmö
Black Diamond

Black Diamond – här brinner det under marken och det händer att hela hus och byar slukas.

Klimat och människa. Marken har brunnit i över 100 år utan att man lyckats släcka eldarna. Mitt i detta arbetar vuxna och barn med bara händerna, för att utvinna användbara bitar av kol ur marken.

Kol är den enskilt största bidragande faktorn till dagens klimatproblem och den globala temperaturhöjningen.


Torsdagen den 26 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Sten Ullerud, Malmö
Alfred Nobel

Mannen som tämjde Nitroglycerinet. Ett program om Alfred Nobels liv och hans uppfinningar.

Du kommer bland annat att följa Alfred Nobel och hans familj under tiden i Sverige och Ryssland. Får även inblick i Alfreds största uppfinning, Dynamiten.

Den moderna Nobelfesten och Nobel-pristagare kommer att finnas med i föreläsningen.