Munka föreläsningsförening

Program hösten 2019

Välkommen till höstens föreläsningar som arrangeras i samarbete med Region Skåne och Munka folkhögskola.


Torsdagen den 19 september
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Ingmar Skogar, Ängelholm
Namibia – vattenhål i öknen

Namibia, med världens äldsta öken, Namibiaöknen i det torra landet nordväst om Sydafrika. De enorma sanddynerna lyser i ockrafärger. Ett vitt moln avslöjar att öknen elefanter är på väg.

Först några enstaka individer sedan kommer de i allt större grupper. Alla är på väg mot vattenhålet. I det torra gräset ligger flera mätta och utslagna lejon. Mätta efter nattens jakt på zebra.


Torsdagen den 3 oktober
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Per Erik Tell, Onslunda
Svenska spår i Argentina

Per Erik Tell – välkänd röst i Radio Kristianstad. Journalist och författare.

Det är inte bara Evert Taube som varit på Pampas. Argentina har vimlat av framstående svenskar. Vid stranden till Amazonas lever fortfarande det svenska språket kvar hos en bortglömd grupp emigranter.

Möt en del av dem i en uppskattad föreläsning av författaren till boken ”Den falske ingenjören”.


Torsdagen den 17 oktober
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 17:00 och kl 19:00

Henrik Widegren, Lund
Skratt – inget man skojar bort

Foto: Kristoffer Lindblad

En del anser att humor bara är på skoj. Men kliniska studier visar att skratt ökar energiförbrukningen, minskar risken för högt blodtryck och hjärtsjukdomar, förbättrar immunförsvaret och kan förebygga utbrändhet. Och dessutom är det roligt att skratta.

Henrik Widegren är öron-, näsa-, halsläkare och foniater vid Skånes Universitetssjukhus, krönikör i Dagens medicin och medlem i panelen i Sveriges Television Fråga Lund. Henrik kommer också att framföra några egenkomponerade sånger till eget gitarrackompanjemang.

Efter att ha studerat hur skratt och glädje påverkar vår hälsa och välmående är hans slutsats: humor skall vi ta på högsta allvar!

OBS! OBS!

Det stora intresset för föreläsningen med Henrik Widegren har gjort att vi beslutat att köra programmet två gånger under kvällen – kl 17:00 och kl 19:00. Det går inte att reservera platser.

(OBS! Entréavgift för kvällens föreläsning; + 20 kr för medlemmar och för övriga är entréavgiften 60 kr.)


Torsdagen den 31 oktober
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Jonas Kanje och Truls Nilsson, Helsingborgs Dagblad
Lokaltidningens framtid i en ny mediabransch

Hur ser framtiden ut för 152 år gamla Helsingborgs Dagblad? Hur har omstruktureringen av medielandskapet och de sociala medierna påverkat lokaltidningen här hemma och på andra håll?

HD :s chefredaktör Jonas Kanje berättar tillsammans med grävreportern Truls Nilsson om grunden för en framgångsrik dagstidning – granskande journalistik.


Torsdagen den 14 november
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Sara & Bengt Olsson, Osby
Vandring i Nepal – mellan himmel och helvete

2015 befann vi oss för tredje gången i Nepal för vandring. Den 25 april drabbades landet av en förödande jordbävning (7,8 på Richterskalan). Det värst drabbade området var Langtang-dalen där vi vandrade. Hela dalen drabbades av död och förstörelse.
Som genom ett under överlevde vi.

Att de som hade minst förlorade det lilla de hade gjorde ett djupt intryck på oss. Med oss delade de generöst både plats under ett enkelt ”shelter” av presenningar och av byns kvarvarande förråd, innan vi efter en knapp vecka helikopterevakuerades från katastrofområdet.

Kvällen föreläsning är ett program utan kostnad för arvode till föreläsarna. Vi kommer istället att skänka föreläsarna ett motsvarande bidrag som oavkortat går till Sara & Bengts insamlingshjälp för de drabbade nepaleserna. I samband med föreläsningen gör vi en insamling med samma syfte som Sara & Bengt.


Torsdagen den 28 november
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Peggy Dicksdotter-Hermansson, Sjöbo
Fika för livet

Kvällens program är en lättsam föreläsning om måltider för seniorer. Vi blir guidade genom behov, hälsa och njutning. För lustfyllda måltider och ett gott liv. För dig, dina anhöriga och vänner.

Peggy är restaurangkocken som lagat mat både i slott och koja. Fil mag. i kostekonomi, har arbetat med mat och måltider i 30 år och brinner för måltider till äldre. Driver sedan några år tillbaka ett företag som utvecklar och utbildar måltidsorganisationer inom offentlig sektor.

Efter föreläsningens slut serveras kaffe mm där föreläsarna diskuterar programmet och svarar på frågor. Se mer här.