Program våren 2019

Torsdagen den 31 januari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Anders Bernström: Vardagsvåld bland unga – du kan påverka!

Med erfarenhet av FN-tjänst, ambulanssjukvård, tjänst på fältsjukhus i Saudiarabien, jobb för Rosa bussarna i Afrika & Mellanöstern och på behandlingshem i Perstorp.

Föreläsningen tar upp orsakerna till och varför det uppstår mobbning, utanförskap m.m. och vad som kan göras för att minska detta. Det sker genom ökad insikt om det egna och andras beteende och orsakerna till själva beteendet. Åhörarna tas med på en mental resa som utgår från den ”lilla” människan och sträcker sig sedan över ett globalt perspektiv, där varje enskild människas rätt till grundtrygghet speglas.

Det fysiska och psykiska vardagsvåldets konsekvenser tas upp, men framför allt tittar vi på orsakerna till detta och vad vi kan göra för att motverka uppkomsten av våld och intolerans.


Torsdagen den 14 februari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Jarl von Scheele: Mellan sjöarna – strövtåg i sydskånsk natur

Jarl von Schéele, Ängelholmaren som i över 20 år har fotograferat natur i trakterna kring Romeleåsen och Vombsänkan.

Programmet med många vackra och fängslande naturbilder med varierande motiv från det sydskånska kulturlandskapet. Programmets titel ”Mellan sjöarna” syftar på ett område som med utgångspunkt från Jarls stuga i Dörröd, ligger inom en radie av två mil.  Det är framför allt i detta område runt Kranke-, Vomb-, Häckeberga-, Snogeholms-och Sövdesjön han har mött sina motiv och fångat dessa med kameran.


Torsdagen den 28 februari
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Anders Källgård: Norges öar

Programmets innehåll baseras på boken om norska öar, Anders Källgårds texter och Johnny Ahlborgs akvareller. Detta är ett pionjärverk, ingen liknande bok har tidigare gjorts – inte ens i Norge – om de norska öarna. Här beskrivs en hel övärld, inventeras och besöks av författaren och illustratören.

Drygt 2000 öar har inkluderats, öar som saknar fast landförbindelse och som har haft helårsboende befolkning efter år 2000. Till hjälp har Anders och Johnny haft över 1000 norrmän som hjälpt till med faktainsamling och bidragit med annat. Boken utkom hösten 2018.


Torsdagen den 14 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Sten Ullerud: Transsibiriska järnvägen

Vi följer med på en 7 870 km lång tågresa genom Ryssland, Mongoliet och Kina. En inblick i historien om järnvägen och dess tillkomst. Tåget rullar på dygnet runt, med gott om tid för avkoppling.

Det blir även utflykter i Moskva, Mongoliet och andra platser.

Föreningen håller årsmöte efter kvällens föreläsning. Klicka här för att hämta handlingar för årsmötet. OBS! handlingarna uppdaterade 2019.03.07.


Torsdagen den 21 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Hugo Tham: Dansens mervärde – röst, balans och anpassad dans! – En rörlig föreläsning för alla!

Att prova den expressiva dansen kan betyda att man för första gången i sitt liv tänker på rörelse utifrån ett helt nytt perspektiv. Dans aktiverar och stimulerar balans och minne, väcker känslor, kräver omtanke och social interaktion.

Dansens många lager av stimuli är överlägsen i sina positiva effekter och en lyckosam kombination av kultur och välbefinnande. Hugo Tham, utvecklare på Kultur och hälsa i Region Halland, har 40 års erfarenhet av sceniskt och pedagogiskt arbete. I denna föreläsning lyfter han bl.a. fram dansens värde i mötet med bland annat neurologiska sjukdomar.


Torsdagen den 28 mars
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Kent Bernby: Venedig och öarna i lagunen

En resa till denna unika stad – vi får en vandring inte alltid på de välkända platserna, men de finns med. En tur ut till öarna i Lagunen kan vara väl så spännande.

Vi besöker Murano, glasön Burano och spetsön Tocello.


Torsdagen den 11 april
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Hali Lidell: St. Olavsleden och El Camino

St. Olavsleden är 564 km lång och går mellan Sundsvall på svenska ostkusten och Nidaros, Trondheim på den norska västkusten. Stora delar av leden går genom Jämtland och Åre kommun.

År 1030 landsteg Olav Haraldsson i Selånger vid Sundsvall. Med sin här vandrade han tillbaka till Norge. Olav dödades i ett fältslag vid Stiklestad, därifrån fördes kroppen till Trondheim. Tusentals pilgrimer har vallfärdat till Nidaros/ Trondheim till hans ära.

El Camino, pilgrimsvandring till Sankt Jakobs grav i Santiago Campostela i nordvästra Spanien. Under medeltiden vandrade en miljon människor årligen till graven. I dag är siffran över hundratusen personer per år som gör vandringen. Flertalet utgår från St Jean-Pide-de-Port i Frankrike och därifrån är det ca 800 kilometer till målet i Santiago Campostela.

Efter föreläsningen serverar vi kaffe och hembakat bröd. Då finns det även möjligheter att ställa frågor eller diskutera kvällens föreläsning med föreläsaren och övriga besökare.