Program hösten 2021

Välkommen till höstens föreläsningar som arrangeras i samarbete med Region Skåne och Munka folkhögskola.

Antalet platser är begränsade. Vi följer Folkhälsomyndigheternas regler. Entrén till biblioteket på Munka folkhögskola öppnas kl 18.00 och den stängs när maxantalet besökare passerat.

Bokning av biljetter går inte att göra, det är ”Först till kvarn-principen” som gäller.

På grund av pandemin och rådande regelverk från Folkhälsomyndigheten kan vi inte hålla vår populära Caféverksamhet i gång under höstterminen.


Torsdagen den 23 september
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Sebastian Sardi, Limhamn
Black Diamond – här brinner under marken och det händer att hela hus och byar slukas

Klimat och människa. Marken har brunnit i över 100 år utan att man lyckats släcka eldarna. Mitt i detta arbetar vuxna och barn med bara händerna för att ur marken utvinna användbara kolbitar. Kol är den enskilt största bidragande faktorn till klimatproblem och den globala temperaturhöjningen.

Torsdagen den 30 september
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Ingmar Skogar, Ängelholm
Höstglöd – när Sverige är färgrikast

Solen värmer inte på samma vis, dagarna blir kortare och sommaren förbi. Fågelsången har tystnat men fjärilarna lyser i all sin glans. Flyttfåglarnas sträck drar förbi. Den första nattfrosten är i antågande. Dimmorna ligger kvar, snart är träden avlövade och de första snöflingorna börjar falla mot marken.


Torsdagen den 14 oktober
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Thomas Andersson, Falkenberg
Island – is, eld och fåglar

Island föddes ur havet för 16 miljoner år sedan. Ön befolkades av norrmän i slutet på 800-talet. Island har en mycket säregen och vacker natur. Vulkanisk aktivitet, lavafält, sprutande gejsrar, vattenfall och stora glaciärer.

Kusten runt ön mäter 6600 kilometer. Island är också fåglarnas ö. Alkfåglar som lunnefåglar och tordmular häckar i kolonier på branta fågelberg. Tusentals par silvertärnor finns på ön.

Sjön Myvat i norr är en fågelsjö med vadare och änder.

Programmet är en sammanfattning av en 350 mil lång bilresa.


Torsdagen den 28 oktober
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Richard Jändel, Göteborg
Att skriva är att leva

Richard Jändel, författare och folkhögskollärare, föreläser om sin upplevelse av en obotlig sjukdom i kroppen. 2007 fick han sin diagnos, 44 år gammal. Beskedet blev en personlig tragedi men, men någonstans fanns det hopp. Han skrev ”Hurrah jag lever, min tid med Parkinson”.

En bok om en obotlig sjukdom, om livsgnista och hoppet och som kampen alltid finns med, Han beskriver sin kamp mot den sjukdom han burit på i mer än 15 år, men det betyder inte att livet är slut eller att tillvarons skönhet försvinner.


Torsdagen den 11 november
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Annika Astermark, Hjärnarp
Sömn – hur viktigt är det egentligen?

Att sova dåligt känner väl de flesta av oss igen. Men vad kan vi göra för att råda bot mot detta?

Vi får i föreläsningen sakkunnig hjälp och vägledning av Annika Astermark, universitetsadjunkt som undervisar vid medicinska fakulteten, Lunds universitet. Doktorand och Leg. sjukgymnast. Annikas utgångspunkt är: Jag har alltid haft ett stort intresse att fördjupa mig i och ta del av de senaste rönen och jag älskar att föreläsa i olika sammanhang. Får Du hjälp i kväll?


Torsdagen den 25 november
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Jessica Abbott, Marieholm/Lund
Hur dina gener påverkar ditt liv

Jessica Abbott, född i Kanada. Kanadensisk–svensk evolutionsbiolog och universitetslektor vid Lunds universitet. Hon kom till Sverige från Kanada som utbytesstudent 1999. Slutförde sin masterutbildning vid Lunds universitet och doktorerade på polymorfi hos flicksländor. Sedan 2012 forskar hon vid Universitetet i Lund, forskningen kretsar kring bananflugor och plattmaskar och är inriktad på könskromosomer. Sedan 2016 är Jessica en av experterna i panelen i TV-programmet ”Fråga Lund”, SVT programserien som hade premiär 1962.


Torsdagen den 2 december
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19:00

Lars Påhlsson, Vinslöv
Bhutan

Bhutan är ett otillgängligt land, inklämt mellan Indien och Kina – ett ålderdomligt land med buddistiska traditioner. 1962 byggdes den första vägen, den första skolan och det första sjukhuset. 1974 kom den första turisten. Bhutan är landet där befolkningen protesterade mot att demokrati infördes. Det är landet där man sätter lycka före pengar. Bhutan liknar inget annat land.