Program hösten 2018

Torsdagen den 13 september
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Jan Svante Vanbart: Vi drog jorden runt med 68-generationen


Jan Svante Vanbart, författare och konstnär. I konstnärskollektivet Drakabygget på Hallandsåsen föds drömmen om den långa resan till friheten. Året är 1973 och allt kan hända – allt ska hända! Jan och hans vänner bestämmer sig för att dra iväg. I nyöppnade fristaden Christiania bygger de om en buss som skall ta dem jorden runt.

Efter en händelserik resa genom Europa och Asien är de framme vid drömmålet Indien. Skapar teatergruppen Hati Babas Transit Ashram. Här skall storfamiljen växa upp. En ny tid väntar, framtidens barn skall lära känna ursprungsbefolkningarnas förhållanden i stället för västerlänningarnas förvridna verklighetsuppfattning.

Man drar vidare till Malaysia, Australien, Tahiti, México och USA. Jan är med och grundar och bygger upp ekobyn Huehuecoyotl i México. Ekobyns filosofi är att – det inte är hållbart för jordens befolkning att leva som många av oss gör i dag. Klotets, våra gemensamma resurser, räcker inte till.


Torsdagen den 27 september
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Sven Persson: Storkens återkomst


Storken, en av våra mest mytomspunna och karaktärsfulla fåglar, har nu återvänt hem till Skåne. Under lång tid var storken en vanlig syn i vårt landskap. Sittande i boet på ladugårdstaken eller glidflygande på breda vingar högt i skyn. En självklar landskapsbild av Skåne.

Våtmarker dikades ut, slåtterängar plöjdes upp och marker växte igen. 1954 häckade det sista storkparet i Sverige. I slutet av 1970-talet startade det, som i förlängningen har blivit det framgångsrika skånska storkprojektet.

Storkprojektet i Skåne har varit ett lyckat och framgångsfullt arbete. Nu finns det mer än ett hundratal frihäckande storkpar i Skåne.

Sven Perssons har i nästan fyra år dokumenterat arbete med storken. Arbetet har resulterat i ett bildmaterial utöver det vanliga.


Torsdagen den 11 oktober
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

David M. Perser: Påfågelns skugga – en iransk verklighet

Iran - bild fr Wikipedia
David är född och uppvuxen i Iran. Utifrån egna erfarenheter berättar han om kampen mot förtryck, maktmissbruk och djupa sociala orättvisor. Han var livvakt åt Ayatollah Khomeini och åt den nyvalde premiärministern. Men på grund av motstånd mot den nya muslimska regimens brutalitet hamnade han i fängelse, där tortyr och avrättningar hörde till vardagen.

Om detta och om flykten från Iran, via Washington till Sverige, får vi uppleva i en föreläsning fylld av inlevelse och engagemang.

David studerar i dag till läkare i Lund.


Torsdagen den 25 oktober
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Dan Ahtola: Hypnos – gåtfull hokuspokus eller nyckeln till dina superkrafter?


Dan Ahtola från Österlen har ett av Sveriges ovanligaste yrke med endast 2-3 utövare. Han jobbar med något som är mytomspunnet, gåtfullt och för vissa människor t.o.m. lite läskigt. Han är ”Hypnotisören från Österlen” som hypnotiserar och underhåller på scener runt om i Sverige. Dessutom coachar han människor med hjälp av hypnos och får dem att må bättre och nå sina mål.


Torsdagen den 8 november
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Lennart Björk: Följ med Lenn-kåsören till fjärran länder


Lennart är pensionerad teleingenjör som de sista 20 yrkesåren bland annat arbetade med internationella uppdrag, företrädesvis i utvecklingsländer. Han ingick då i olika internationella team, antingen som projektledare och/eller expert, men även som utbildare. En av hans hobbys är att skriva kåserier/krönikor. Man har tidigare kunnat läsa honom under signaturen Lenn i ett tjugotal dagstidningar från Ystads Allehanda i söder till Västerbottens Kuriren i norr.


Torsdagen den 22 november
Biblioteket på Munka folkhögskola kl 19.00

Brutus Östling: Under Afrikas himlar


Efter flera helt fantastiska fågelböcker riktar nu Brutus sina kameror mot djuren på den afrikanska savannen.

Vi får bland annat möta den hotade vildhunden och andra utsatta arter.

Efter föreläsningen serverar vi kaffe och hembakat bröd. Då finns det även möjligheter att ställa frågor eller diskutera kvällens föreläsning med föreläsaren och övriga besökare.